vrijdag 15 mei 2009

Slachthuis Tielt

De activiteit van het Exportslachthuis bestaat uit het slachten van varkens, uitsluitend voor de nevenbedrijven (Groep De Brauwer en Debra Meat). Groep De Brauwer staat in voor de aankoop van de varkens en de verkoop van de karkassen. De varkens zijn voornamelijk afkomstig van Oost- en West-Vlaanderen en worden nauwkeurig uitgeselecteerd volgens gewicht en groeicapaciteit. Tevens wordt de gezondheid van de dieren, de uitvasting van de dieren en de kwaliteit van het vlees gecontroleerd.

Jaarlijks worden ruim 1 miljoen varkens geslacht wat overeenkomt met ongeveer 22.000 varkens per week. Er wordt een slachtsnelheid gehaald van ± 600 varkens per uur. Het slachten gebeurt dagelijks onder toezicht van een tiental veeartsen-keurders van het FAVV. Alle gegevens (Sanitelnr., aantal varkens, aanvoerder, …) worden bij het aanvoeren van de varkens ingegeven in ons computersysteem. Dit wordt gekoppeld aan de gegevens van de geslachte varkens en op die manier wordt volledige traceerbaarheid bereikt.

Na het doorlopen van alle productiestappen, worden de karkassen uiteindelijk via een keten getransporteerd doorheen een shockkoeling en snelkoeling om dan uiteindelijk in de koelruimtes terecht te komen. Het vlees dat er vertrekt naar groothandelaars of snijzalen is dus van uitstekende kwaliteit en gegarandeerd vers.

Naast de eigenlijke slachtactiviteit worden een aantal nevenbewerkingen toegepast: de dunne darmen worden verwerkt in onze eigen darmwasserij, het slachtafval wordt verwerkt tot diermeel en het lekbloed tot bloedmeel in onze eigen afvalverwerking. Om te kunnen voldoen aan de milieu-normen werd de waterzuivering in 1996 verder uitgebreid en gemoderniseerd.

meer info

Geen opmerkingen: